BLW簡易食譜:菠菜玉子燒

我的小肥妹十個月大了。

個個都話第一個咁好湊,生第二個怕咩丫🤓真係正呀❗️中晒伏‼️

👉🏻呢個女仔夜晚瞓覺醒幾次💤
👉🏻又成日蝦哥哥👦🏻哥斯拉咁推跌晒火車,咬哥哥啲功課🤨撕開啲書☹️陰公豬哥哥啲書全部‘巢炆炆’
👉🏻24小時貼身膠布😫行開一米:喊!我盤坐地下,佢就當我係皇座坐係到賴死唔走

💯不過唯一最安慰嘅係小肥妹係一個大食妹🤤所有我整俾佢食嘅嘢都好捧場。見到你食晒媽媽用心煮嘅食物就滿足了🥰

是日早餐:菠菜玉子燒


BLW簡易食譜:菠菜玉子燒

*二人份量

食材:

雞蛋三隻

菠菜葉四片

水50ml

  1. 菠菜葉洗乾淨,然後放入滾水淥1分鐘,撈起瀝乾後,切碎待用。
  2. 打發所有雞蛋進容器內,加入切碎的菠菜, 50 ml水拌勻。調味料可隨意加,若幼兒食用可省略若幼兒食用可省略調味料。
  3. 加少許油入玉子燒專用煎pan,用廚房紙將油略略抹均勻。
  4. 熱油後轉細火,加入薄薄一層雞蛋漿。雞蛋漿會慢慢開始變色變成半生熟,此時用鑊鏟或筷子慢慢將雞蛋捲起。第一層捲好後再落蛋漿入煎pan,待半生熟後再捲一層,如此類推直至所有蛋漿用完。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s