【比零失敗更零失敗】超級Juicy蜜汁豬肋骨

今次整左蜜汁豬肋骨,真係比零失敗更零失敗!只要你有豬肋骨+一樽叉燒醬+焗爐就得喇!

材料:

任何牌子叉燒醬

豬肋骨一排

做法:

1. 醃製:豬肋骨𠝹幾刀,底面塗上叉燒醬,放雪櫃最少醃1小時

2. 焗爐預熱5分鐘,將豬肋骨放烤盤焗50-60分鐘即成

備注:

1. 除咗豬肋骨,我哋仲喺底加入切左嘅薯仔及蘿蔔,啲叉燒醬同豬肋骨肉汁落晒啲蔬菜到超好味!

2. 我哋係用水波爐整,如果你有嘅話建議用Superheated steam功能,整出嚟非常Juicy,當然普通焗爐都可以架!

3. 咁靚仔嘅豬肋骨係邊買?Aeon Supermarket有售,我地呢舊有10條骨,價錢大概$90


以上純屬個人觀點及意見,僅供參考。
產品試用/合作,歡迎聯絡: koenplanet@gmail.com

更多小肥趣事:

Facebook  IG  小肥媽個人網誌

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s