【BB外遊】搭廉航不是夢

小肥16個月識行識走識與人交流,一家人搭廉航慳錢不是夢。
話雖如此,訂機票前都要比較一下廉航是否適合自己,尤其帶上小孩所有事西都要快狼準!
【廉航 vs 貴航】
廉航
hke, airasia, jetstar…
1) 做得廉航加上Crazy Sale 請有心理準備預左時間是你意想不到,當然有些Crazy Sale都會有點良心放售靚時間,小肥家是次去日本高松就是早機9點去晚機6點返。
2) 同一般航空公司一樣,2歲前可以買不佔座位嬰兒機票,2歲後小童票有位座。注意由於Crazy Sale關係,小童票價錢好大機會平過嬰兒機票。
3) 大多數廉航都不會提供飛機餐,BB籃及BB用品/食品。可以出發前訂餐, 價錢約
HK$70@
4) 除非加錢座第一排闊腳位/機門位,不要妄想航空公司會安排你同BB轉個好位。
5) 通常廉航都會在2號客運大樓check-in,而且登機閘去到老遠,記住預番時間上機。
另外你一定要知道:
6) 通常只限網上訂購機票,所以要同時鬥快搶機票又要知會老公/老婆行程計劃確實有點難度
7) 廉航的機票價錢只包人同手提行李, 不包寄倉行李費。如要寄倉一般都要加HK$200-$300 (20KG)
8) 出發前一定要查清楚起飛時間!delay可能性大過一般航空公司好多!
一般航空公司
1) 價錢平貴見仁見智, 時間自由選擇,都係錢作怪。
2) 上飛機BB肚餓唔駛怕,就算沒有麵包, 都實會有樽蘋果蓉俾你。
3) 有時候航空公司會聯同BB 產品商送BB袋俾你 (CX會有Mustela+尿片)
4) 對有需要人仕會有好貼心服務: 帶住BB優先上機, 先派餐
後記

如果時間fit, 價錢正, 帶住BB冇難度的話廉航既CP值真係好高架! 小肥家去日本搭廉航好輕鬆,回程時飛機唔滴, 小肥雖然係嬰兒機票但都有位座! 而且都覺得唔派餐其實都唔錯, 因為少人係走廊行來行去, BB可以安心訓覺

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s