【半歲台北體驗】BB搭飛機注意事項

 
 
關於BB去旅行問題
好多人會問可唔可以咁細個就搭飛機? 真係老實講係睇你handhandle到你個B (認真架~!)  因為飛上天後氣壓會令BB耳仔唔舒服然後喊到豬頭,俾其他乘客眼超超都幾冇癮。
【訂機票
 
–  兩歲以下小孩而不佔座位會計infant 機票價錢
 
– 手抱BB機票價錢一般係收正價機票十分一  (按個別公司而定)
 
– 訂機票時要註明你會有一個"infant"  (初生BB),航空公司會按你需要安排Baby bassinetBaby food 俾你。
– 記住一定要係出發前一天打去航空公司確定一切妥當,到櫃檯check-in時都要順面問下counter係咪已經offerBB用品俾你。
【上機
– 帶住BB可以優先上機,所以盡量都唔好到最後一分鐘先出現登機。
 – 有infant通常會被安排坐係第一排座位,即係前面好闊落既向牆位。
– 起飛前空姐會提供BB安全帶俾你扣住係自己既安全帶上面。
–  當飛機穩定後空姐會開個BB籃(Baby bassinet)出黎俾你放BB入去, Baby Food同尿片都會提供。
 
– 飛機洗手間係設有BB換片板,空間有限,大隻D既爸爸有機會要打開個門換片。
– 降落前要收埋個BB籃,你要手抱番BB同扣安全帶準備降落。
 
【解決BB氣壓問題
 
如果你係母乳媽媽,恭喜你! 差唔多起飛你就可以開始餵奶分省下BB注意力。但係要注意,飛機椅好窄加上BB安全帶同你條安全帶係扣住的,蓋住條餵奶巾又要打橫俾B食奶係有相當既難度。不過呢個係最快令BB訓著同止喊既方法。
如果唔飲母乳,可以沖定枝奶或飲水或準備零食,等BB個口咬下咬下都可以舒緩耳仔不適。等佢訓左就可以放番去BB籃做你想做既野喇
題外話,BBsize比較適合6個月或以下baby訓。高大既BB要變做蝦米先訓到。
祝你有個愉快旅程~
> Mamibuy 駐站部落客: https://www.mamibuy.com.hk/home/2156

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s