【半歲台北體驗】帶埋BB車去旅行

 

題外話: 香港機場設有免費BB車,入到機場就見到唔需要登記。


如果要帶埋BB既專用坐駕去旅行有兩個方法:

 

1) check-in櫃位當行李寄埋入倉,落機係行李帶到拎
2) check-in時話俾地勤知你要gate check , 推到去登機閘,由航空公司職員幫你收係乘客倉,到達目的地落機係登機閘俾番你。
 

由於小肥架車比較大型同重, 我地最後決定gate check。當日係check-in櫃位同地勤人員講我會推到去登機閘先收車,然後職員會係架車仔到貼張貼紙以作識別。到左登機閘,航空公司職員會好醒目咁自己走過黎同你一齊打包架車(佢會有個好大既膠袋俾你笠住車仔),然後就搵人拎架車入飛機喇回程同一做法

 

PS: 國泰係回程時整爛左肥仔坐駕,最後原單賠償。不過攪左個半月先完左件事。
> Mamibuy 駐站部落客: https://www.mamibuy.com.hk/home/2156

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s