我家小肥不做港孩

跌倒自己起番身
你做得好好呀!
每次小肥跌倒成個蠟筆小新趴喺度嘅時候,我地都唔會立即抱佢起身,而係會行去佢隔離同佢講:
媽媽知道你自己可以企番起身, 我地會等埋你
當小肥開始手腳並用起身時,我哋會遞手俾佢扶:
你做得好好呀!"
久而久之,小肥跌倒之後都唔會喊,反而會好勇敢自己起身繼續行當冇事發生一樣。講真跌到應一應點會無感覺丫,佢唔覺痛我都心痛啦,有幾次都想衝上去抱佢起身呵番架。
不過,bb要成長父母就需要放手,太多幫助和寵壞只會造就成為新一代港。好幸慶小肥可以靠自己努力去跨越難關~你真係做得好好呀BB!!
[鼓勵encourage] [在身邊by your side] [放手let go]

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s