【幸福母乳之路】冰袋的選擇

做左半媽年半,分享下關於冰袋既選擇啦!

市面上有好多冰袋用係母乳運送其實每個牌子個CP都唔同好肯定可以話你知唔係貴就最好。

以下係用過牌子心得:
Packit – 要雪,入冰箱時可以摺到扁撻撻,勁多款有大有小斜lunch box 乜size都有,基本上你用咩奶樽都得多色外型討好! 係衰在用普通拉鍊做袋口,可保冷6hr-10hr價錢~$150


Fridge To Go (FTG) – 要雪
,叫做冰奶袋始祖,有一排係媽媽界好興好多媽媽番工雪櫃就用。有兩款舊嘅冰種係車死係袋,新嘅可拆出黎放冰箱。5/6邊冰,話可以冷12hr試過係唔得嘅,因為6hr已開始溶,可能香港熱啦!外型一般攝晒冰個內籠好細,限制左奶樽大小同數量買4枝奶果款會比較flexible個袋好重同易爆線而家愈賣愈貴,特價要成$400先落到樓 😠


iThermo – 淨雪冰種
分白冰同藍冰(勁野),兩隻都好強勁,個袋flexible, 冰種可散買($19/$39),外型一般~番工雪櫃放藍冰冰住D奶效果very good,價錢~$200


Avent – 唔駛雪
普通一個隔熱袋但係一定好過雪糕保冷輕到好似重量。Size放2個Avent 260ML大樽。外型細細個有幾隻色揀可保冷2hrs價錢~$200

*小肥媽係在職媽,小肥子 3-10個月時係我奶量全盛時期每日3-4樽200ML當時係用Packit冰袋有時會加ithermo冰用黎長時間出街見客用。

Source: pictures from internet.

【幸福母乳之路】冰袋的選擇 有 “ 2 則留言 ”

  1. Hihi
    我遲下都要番工pump奶
    見到你呢篇文好有用啊
    但我想請教下你packit袋係邊買啊?
    我搵黎搵去都係得拍賣有
    麻煩你

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s