豐盛節 – 嘉道理農場暨植物園

自制花盆

豐盛節 111213

早排有留意開Facebook既應該都被嘉道理農場個sponsor廣告日日洗牆。好啦見咁大自然又多手作野玩,小肥子一家上星期日就出發去玩喇之前post提過嘉道理農場係值得一去再去既地方,咁岩今次有個<<豐盛節>>顧名思義就係豐收既日子,旨在感謝大自然賜予我地生命力量既訊息。 



入場$30/人,一上樓梯到平台就見到好多攤位做特色手作如浴鹽制作、自己畫既盆栽、大自然樂器等 – $10/次。再行上D就有免費印度彩繪、粉筆畫創作、面部彩繪等等,仲有好多本地手作擺檔。如果預先報名的話仲有大自然工作坊可以參加好似 – 秋日漬物、秋冬特飲等。Well,確實有好多野睇同玩不過排隊都要等好耐。


小肥子一家制作左個花盆(最後交由肥爸美化),工作人員種左2塊葉係我地個花盆到就完成喇! 肥仔同肥媽仲整左印度彩繪!開心到肥仔不停指住我手用BB話同我地講: “!我都有呀


Overall 今日好好玩,希望有更多類似既節目俾香港人!


嘉道理農場暨植物園 (Kadoorie Farm and Botanic Garden)
香港新界大埔林錦公路
交通九巴64K
泊車免費停車場泊入園內 (星期六日去的話要預早book泊車)

蚊患程度

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s