南生圍

南生圍因小鱷魚「貝貝」而開始有名,一個充滿自然生態的綠洲
踩單車,放狗,pre-wedding拍攝勝地。除左垃圾桶外,隨隨便便影相都係靚。一個好自然既地方被錦田河及山貝河包圍,有大片草地景色優美。
揸車直接揸到入大草原又得,係元朗西鐵站步行去橫水渡過河亦得,可以運到單車BB車架! 一過河就會見到有幾間士多可補給,沿著河邊遊一圈如無意外係唔會走失好易行。行15分鐘左右就會到好好好多人影相既婚紗之橋喇! 假日想行過去影相係要排隊的,提提大家條木橋以前因為太多人上去,老化問題日益嚴重已經倒塌過一次,而家係再起過架! 希望各位好好愛惜呢條木橋。**by the way剛剛10月中去過條木橋而家都鬆鬆地要小心上落。
再行入少少就會去到大草原,好多人會係到放狗野餐同放飛機,同埋—– 肥仔自由奔放既開始….
唔知係咪近年多左國內同胞,眼見南生圍隔一段路地下就見到垃圾膠樽同多左蚊。唔該各位遊人自己帶走垃圾出番去先掉。

>>
南生圍 (Nam Sang Wai)
元朗
點去/交通:元朗西鐵站G2出口>元朗舊墟路>山貝路>南生圍的指示牌>横水渡船的碼頭
揸車: 可直入南生圍路,不過盡量避免泊架車係到啦! 始終單程路又係自然生態
蚊患程度: (隔住條褲都俾蚊咬)

小肥子Facebook
小肥子Instagram

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s