嘉道理農場暨植物園

呢到對小肥媽唔會陌生,因為基本上嘉道理農場係小學生必去既學校旅行地方,亦都係好多20年前既80後小朋友同爸爸媽媽family day好去處。
山谷清溪,保育,菜園,自然教育,動物,專車導賞 > 呢個就係嘉道理農場帶俾你既野。 入場費$30/成人,可以俾多$10有專車導賞團(唔好睇少呢$10, 佢真係會帶你由山頂玩到落山腳)



地方好大任跑,岩晒小朋友放電。帶小肥子黎既時候剛剛係佢學識行既果段日子,所以小肥子經常扭落地唔駛我地抱住真係輕鬆好多,唯一就係你要親眼望住佢不斷跌企再企起身….行得好慢好慢。我地下晝黎到嘉道理農場,只係山下睇下農作物同動物清溪都玩左3個鐘,每季都有好多特色植物同靚地方取景影相。好啦!我地等佢個秋季豐盛節再黎啦!

PS 好慶幸佢仲屹立係大帽山冇俾地產商鏟走。

>>嘉道理農場暨植物園 (Kadoorie Farm and Botanic Garden)
香港新界大埔林錦公路

泊車: 免費停車場泊入園內 (星期六日去的話要預早book泊車)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s